Anvendelse af eksisterende data fra kliniske undersøgelser af malkekøer som værktøj til beslutningsstøtte

Anvendelse af eksisterende data fra kliniske undersøgelser af malkekøer som værktøj til beslutningsstøtte
Projektansvarlig

Der registreres store mængder kliniske data vedrørende dyrenes sundhedstilstand i forbindelse med den rutinemæssige undersøgelse af risikodyr (særligt goldkøer og nykælvere) i sundhedsrådgivningen. Det er klart vist i undersøgelser fra udlandet, at der er en sammenhæng mellem sygdomme i tidlig laktation og den efterfølgende produktion og reproduktion. Det er derfor nærliggende at antage, at udvalgte danske registreringer kan anvendes til at forudsige den fremtidige produktion/reproduktion/udsætning, forudsat at de afspejler sygdomsforekomsten. Disse sammenhænge er imidlertid kun undersøgt i begrænset omfang. Dette betyder, at der er indsamlet store mængder data, uden at man kender deres reelle værdi i rådgivningen og som beslutningsstøtte for landmanden. Dette er naturligvis til stor frustration for de involverede landmænd og dyrlæger. Projektet har til formål at undersøge sammenhængen mellem kliniske registreringer fra sundhedsrådgivningen og den efterfølgende produktion og reproduktion. Det vil herefter være muligt at udpege, hvilke registreringer der er relevante og brugbare til tidligt at udpege køer, der har forøget risiko for sygdom, lav produktion og udsætning.

Målet er at kunne udpege køer, der har øget risiko for udvikling af sygdom, inden sygdommen opstår, og at udnytte denne viden til at undgå sygdomstilfælde ved at give særlig opmærksomhed til disse dyr.

Betydning af resultater fra nykælver-undersøgelser for mælkeydelse, tidlig udsætning og reproduktion

Kliniske undersøgelser af risikodyr er efterhånden blevet udbredt i mange malkekvægsbesætninger, først som en del af Ny Sundhedsrådgivning og nu som en del af Obligatorisk Sundhedsrådgivning, modul 2.

Resultater fra nykælver-undersøgelser: Sammenhæng med ydelse

Sammenhængen mellem 305 dages ydelsen og henholdsvis børscore, huld, huldændring i goldperioden, ketose og CMT værdien ved nykælver-undersøgelsen er analyseret.

Resultater fra nykælver-undersøgelser: Sammenhæng med tidlig udsætning

Sammenhængen mellem udsætning tidligere end 60 dage efter kælvning (her kaldet tidlig udsætning) og henholdsvis børscore, huld, huldændring i perioden fra goldning til nykælver-undersøgelse, ketose og CMT værdien ved nykælver-undersøgelsen er analyseret.

Resultater fra nykælver-undersøgelser: Sammenhæng med reproduktion

Reproduktion er i denne analyse vurderet ved henholdsvis tid til 1. inseminering (korrigeret for besætningens start inseminering) samt drægtighedschancen ved 1. inseminering.

Klar sammenhæng mellem resultat af nykælver-undersøgelser og produktionsresultat

Dårlig score ved klinisk undersøgelse af nykælvere giver også lavere ydelse, ringere reproduktion og tidlig udsætning. Viden, som en ny udskrift skal gøre lettere at udnytte.